16 nov. 2017 | Aeroventic
4.5

Guvernul României a găzduit astăzi evenimentul “Pentru un viitor sustenabil - Conferinţa de lansare a revizuirii Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea durabilă”, prezidat de Consilierul de Stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Secretariatului General al Guvernului. La această dezbatere au participat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Paul Stănescu, mai mulți membri ai Guvernului și Parlamentului, reprezentanți ai mediului academic, mediului de afaceri, societății civile, instituții publice centrale și locale.

În deschiderea lucrărilor evenimentului, Consilierul de Stat László Borbély a afirmat că anul 2017 este emblematic pentru viitorul României, întrucât se începe revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă  a României, practic stabilirea cadrului instituţional pentru implementarea obiectivelor Agendei 2030, ce are în vedere adoptarea unui document care să adapteze schimbarea de paradigmă la nivel global, în domeniul dezvoltării durabile. „S-a format un grup redacțional care împreună cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă va finaliza revizuirea strategiei, până la sfârșitul lunii martie 2018. De asemenea, urmează să încheiem un parteneriat cu Institutul Național de Statistică pentru a obține datele necesare formării unui cadru instituțional care să ne permită implementarea Agendei 2030. Comunicarea este foarte importantă și de aceea, până la sfârșitul lunii martie 2018, vom avea întâlniri în toate cele 8 Regiuni de Dezvoltare, dar și alte evenimente împreună cu mediul de afaceri, societatea civilă și alte instituții importante din România.”, a declarat László Borbély.

De asemenea, consilierul de stat László Borbély a prezentat măsurile ce vor fi luate pentru pregătirea și punerea în practică a Strategiei revizuite, document ce va fi finalizat până în aprilie 2018. „Sper că România va avea printre prioritățile mandatului său, în cadrul exercitării Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019, dezvoltarea durabilă”, a mai afirmat Consilierul de Stat.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a menţionat, în discursul său, că actuala Strategie, adoptată în 2008, a reprezentat rezultatul unui efort comun al mai multor guverne şi a subliniat că un astfel de document trebuie urmărit dincolo de ciclurile politice. „Un prim îndemn pe care îl adresez instituţiilor guvernamentale, centrale şi locale, cât şi ONG-urilor, mediului academic, mediului de afaceri, este să regăsească deschiderea reală pentru dialog, fără de care revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă nu ar avea un viitor”, a arătat preşedintele Senatului.

Viceprim-ministrul Paul Stănescu a menționat că România s-a angajat să implementeze Obiectivele de dezvoltare durabilă la nivel național prin revizuirea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă Orizonturi 2013-2020-2030 (SNDD). ”La nivelul Ministerului Dezvoltării a fost elaborată Strategia de Dezvoltare Teritorială a României (SDTR), care are ca scop promovarea coeziunii şi competitivităţii teritoriale, dezvoltarea durabilă şi accesul comunităţilor la oportunităţi de dezvoltare, în conformitate cu valorile fundamentale ale drepturilor omului şi politicile Uniunii Europene. Acest document stabilește cadrul strategic de dezvoltare a teritoriului României pentru orizontul de timp 2035 necesar pentru sprijinirea și direcționarea procesului de dezvoltare teritorială la nivel național şi, în acelaşi timp, are o contribuție semnificativă la realizarea obiectivelor din Programul de Guvernare”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu.

Secretarul Camerei Deputaților, Georgian Pop, a subliniat că, pentru înțelegerea dimensiunii globale a domeniului și reflectarea în Strategia revizuită, este necesară adaptarea documentului național la tendințele internaționale în domeniu. De asemenea, este nevoie de înființarea unui Consiliu Consultativ, care să contribuie la revizuirea Strategiei: „Înființarea, sub egida Parlamentului, a unui Consiliu Consultativ - din care să facă parte membri ai parlamentului, ai societății civile, ai mediului academic -cu rolul identificării celor mai bune opţiuni de dezvoltare durabilă pentru România”, a afirmat Georgian Pop.

Evenimentul a avut loc în prezența a 170 de invitați, reprezentanți ai mediului academic, ONG-URI, autorități publice centrale.

Despre Agenda 2030: Agenda 2030 a fost adoptată în anul 2015, în cadrul lucrărilor summit-ului ONU de la New York. Prin acest document, ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare și cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acţiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030. Amploarea Agendei 2030 și natura aspectelor pe care le vizează presupune un grad ridicat de coerență și coordonare a politicilor sectoriale. Astfel, Guvernul României și-a asumat implementarea acesteia la cel mai înalt nivel politic, înființând, prin Hotărârea Guvernului nr. 313/2017, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Ce este aeroventic?
 • Ce este aeroventic?

  Aeroventic este o soluție internațională dedicată sectorului HVACR. Aceasta a fost concepută pentru a crea o oportunitate atât pentru producători, cât și distribuitori, de ași prezenta valoarea afacerii și produsele din întreaga lume. Un singur sistem care permite o acoperire globală

 • Cartea de vizită a companiei

  Construiește valoarea companiei Tale prin prezentarea avantajul competitiv.

  Distribuie cataloage, programe și informații cheie pentru afacerea Ta.

 • Salon virtual de produse

  Acesta este un loc excelent de prezentare a tuturor produselor simultan, fără efort. Fiecare produs este dotat cu opțiunea „Adăugă la cerere“ pentru a-i ajuta pe clienți. Clientul trimite o cerere direct la Tine.

 • Actualități, Canalul informațional

  Practic aeroventic este echivalent cu tagurile offline, în care îți prezinți compania și produsele, distribui cataloage, stabilești contacte și te preocupi de vizibilitatea companiei Tale în cadrul sectorului.

Alăturaţi-ne
Partenerii