16 mai 2017 | Aeroventic
5.0
Din nou despre ventilatie

DIN NOU DESPRE VENTILATIE

Este procesul de schimbare sau înlocuire a aerului într-un spațiu pentru a elimina aerul viciat din interior si inlocuirea lui cu aer proaspat in scopul de a oferi astfel o calitate înaltă conditiilor de respirat din interior. Aceasta istoric este prima functie descoperita a procesului de ventilatie, aceea de a realiza aerisirea “fortata” a incaperilor. Deci, ca utilitate, ventilația este utilizată in primul rand pentru îndepărtarea de mirosuri neplăcute, fum, căldură și umiditate excesivă, pentru a introduce aer din exterior, dar si pentru a menține aerul circulant în interiorul clădirilor, precum și pentru a preveni stagnarea aerului interior.

Ventilația

Este procesul de schimbare sau înlocuire a aerului într-un spațiu pentru a elimina aerul viciat din interior si inlocuirea lui cu aer proaspat in scopul de a oferi astfel o calitate înaltă conditiilor de respirat din interior. Aceasta istoric este prima functie descoperita a procesului de ventilatie, aceea de a realiza aerisirea “fortata” a incaperilor. Deci, ca utilitate, ventilația este utilizată in primul rand pentru îndepărtarea de mirosuri neplăcute, fum, căldură și umiditate excesivă, pentru a introduce aer din exterior, dar si pentru a menține aerul circulant în interiorul clădirilor, precum și pentru a preveni stagnarea aerului interior. Ventilația include atât schimbul de aer cu exteriorul, precum și circulația aerului în interiorul clădirii. Este unul dintre cei mai importanți factori pentru menținerea calității aerului într-un interior acceptabil în clădiri. Totodata ventilatia are rolul de a misca aerul in interior, generand curenti care au ca proprietate secundara crearea unei detente termice, respectiv senzatia de scadere a temperaturii si de imbunatatire a conditiilor de respirat in incintele incinse de caldura.

Ventilatia unei clădiri poate fi împărțita în  ventilatie forțata/mecanica și ventilație naturală.

Ventilația naturală este aerisirea unei clădiri cu aer din exterior, fără a folosi un ventilator sau alt sistem mecanic. Aceasta poate fi realizată cu ferestre care se deschid sau guri de aerisire, atunci când spațiile pentru ventilare sunt mici și arhitectura permite. Ventilația crește necesarul de energie pentru încălzire sau răcire, cu toate acestea ventilația cu recuperarea căldurii poate fi utilizată pentru a atenua consumul de energie. Acest lucru implică schimb de căldură între aerul de intrare și ieșire. Ventilația cu recuperare de energie include suplimentar un schimb de umiditate.

Metoda “mecanică” sau “forțată” de ventilație este utilizată pentru a controla calitatea aerului din interior. Excesul de umiditate, mirosuri, și contaminanți fizici din aer, poate fi adesea controlat prin diluarea sau înlocuirea lui cu aer din exterior. Cu toate acestea, într-un climat umed este necesară multă energie pentru a îndepărta excesul de umiditate din aerul de ventilat.

Ventilațiile pentru bucătării și băi au de obicei nevoie de evacuare mecanică pentru a controla mirosurile și, uneori, umiditatea. Bucătăriile au probleme suplimentare pentru a face față, de exemlu. fumului și grăsimilor (a se vedea ventilație bucătărie). Factorii de proiectarea al unor astfel de sisteme, includ în calcul debitul (care este o funcție a vitezei ventilatoarelor și a mărimii gurii de evacuare) și nivelul de zgomot. În cazul în care conductele pentru aerisire traversează un spațiu neîncălzit (de exemplu, o mansarda), tubulatura trebuie să fie izolată, și pentru a preveni formarea condensului pe tubulatură. Ventilatoarele cu transmisie (evacuare) directă sunt disponibile pentru multe aplicații, și pot reduce necesitățile de întreținere.

Ventilatoarele de tavan și cele de masă/podea fac să circule aerul într-o cameră, cu scopul de a reduce temperatura resimțită din cauza evaporării transpirației la nivelul pielii locatarilor. Deoarece aerul cald se ridică, ventilatoare de tavan pot fi utilizate pentru a păstra o cameră mai cald în timpul iernii, prin circularea aerului cald stratificat din tavan spre podea. Astfel de ventilatoare nu oferă o ventilație, definită ca fiind, introducerea de aer din exterior.

 

Probleme

 • În zonele cu climat cald, umed, aerul de ventilație neconditionata va livra aproximativ 0,9 kg de apă în fiecare zi, pentru fiecare 1.7 m3/h de aer exterior pe zi, medie anuală. Aceasta este o cantitate mare de umiditate din cauza careia se pot crea probleme serioase de umiditate și mucegai de interior.
 • Eficiența ventilației este determinată de design și layout-ul spatiului și depinde de amplasarea și apropierea de difuzoare și astfel de cat aer poate reveni prizelor de aer. În cazul în care acestea sunt situate strâns împreună, aerul de alimentare se poate amesteca cu aerul stătut, de aici rezultand scăderea eficienței sistemului HVAC și crearea de probleme de calitate a aerului.
 • Dezechilibrele de sistem apar atunci când componentele sistemului HVAC sunt ajustate în mod abuziv sau instalate, putand crea diferențe de presiune (prea mult aer circulant duce la crearea unui proiect sau prea puțin aer circulant la crearea de stagnare).
 • Contaminarea încrucișată are loc atunci când apar diferențe de presiune, forțând aerul potențial contaminat de la o zonă la o zonă necontaminată. Acest lucru implică adesea mirosuri nedorite sau compusi organici volatili.
 • Reintrarea aerului evacuat are loc atunci când prizele de evacuare și prizele de aer proaspăt sunt fie prea aproape, sau cand curenti dominanti schimba modelele de evacuare, sau prin infiltrare între curenții de aer de admisie și evacuare.
 • Antrenarea particulelor contaminate în afara aerului prin fluxurile de admisie va avea ca rezultat contaminarea aerului din interior. Există o varietate de surse de aer contaminate, variind de la afluenții industriali la COV descurajate de lucrările de construcție în apropiere

 

Sursă: saveb.ro

Ce este aeroventic?
 • Ce este aeroventic?

  Aeroventic este o soluție internațională dedicată sectorului HVACR. Aceasta a fost concepută pentru a crea o oportunitate atât pentru producători, cât și distribuitori, de ași prezenta valoarea afacerii și produsele din întreaga lume. Un singur sistem care permite o acoperire globală

 • Cartea de vizită a companiei

  Construiește valoarea companiei Tale prin prezentarea avantajul competitiv.

  Distribuie cataloage, programe și informații cheie pentru afacerea Ta.

 • Salon virtual de produse

  Acesta este un loc excelent de prezentare a tuturor produselor simultan, fără efort. Fiecare produs este dotat cu opțiunea „Adăugă la cerere“ pentru a-i ajuta pe clienți. Clientul trimite o cerere direct la Tine.

 • Actualități, Canalul informațional

  Practic aeroventic este echivalent cu tagurile offline, în care îți prezinți compania și produsele, distribui cataloage, stabilești contacte și te preocupi de vizibilitatea companiei Tale în cadrul sectorului.

Alăturaţi-ne
Partenerii