25 aug. 2017 | Aeroventic
4.5
Ventilator VP 40DC-2000CAP pentru DEWAN HATTAR CEMENT- KARACHI, PAKISTAN (ep.4)

Exista insa si situatii care reclama cresterea doar a unuia dintre parametrii de lucru, fara ca aceasta sa trebuiasca sa implice scaderea in aceeasi masura si a celuilalt parametru si prin aceasta si a rezultantelor  putere absorbita Nef  si randament η. Un optim pentru aceasta situatie, in care de cele mai multe ori se cere, ca si in cazul de fata, marirea debitului ventilatorului pentru a putea transporta cantitatea de aer incarcat cu particule, coroborat cu celelalte utilaje tehnologice ale sectiei, este cea de crestere a debitului pana la o valoare de 210.000 m3/h, putand urca uneori chiar pana la max 225.000 m3/h. Se obtine astfel o crestere substantiala a debitului, dar o coborare putin semnificativa a presiunii pana la o valoare de doar 150 – 160 mmCA, nu cu mult mai mica decat cea din zona de echilibru maxim despre care s-a facut vorbire mai sus. In aceste conditii, un alt castig este ca randamentul nu va scadea spectaculos, ci se va mentine undeva intre 82 – 83%, ceea ce inseamna ca ventilatorul inca nu disipeaza inutil din puterea motorului. Peste valori mai mari ale debitului randamentul va incepe sa scada simtitor, la fel ca si presiunea si puterea absorbita, ajungand treptat la ineficienta (puterea absorbita de resursele interne sunt mai mari decat cea utilizata pentru lucru mecanic util). In ecartul de care vorbim insa, puterea absorbita Nef va ramane constant in apropierea valorii de 110 – 112 kW, pentru o energie absorbita care ramane echilibrata pe o plaja larga in jurul acestui interval de  valori ale debitului (160.000 – 250.000 m3/h), ceea ce permite si reglaje de debit ale ventilatorului in functie de cerinte fara modificarea rezultatelor functionale.

Pozitionarea in partea de mijloc a curbelor debit- presiune mai conduce insa si la un alt avantaj deloc de neglijat al ventilatorului. Astfel, daca in cadrul procesului de lucru debitul este redus, chiar si la aproape 1/3 din valoarea de lucru proiectata de 210.000 m3/h, se observa ca lesne presiunea se mentine constanta, la cca 160 mmCA. Mai observam insa si ca puterea absorbita eficienta Nef nu scade atat de mult si mai ales nu scade brusc, tocmai datorita pantei aplatisate a curbei de randament. In cazul scaderii debitului de pana in jurul valorii de 125.000 m3/h, eficienta se mentine la peste 80% si presiunea la 150-160 mmCA, deci valorile se mentin constante. Abia sub aceasta valoare puterea absorbita cu eficienta de sistem Nef scade vizibil, atingand insa treptat un prag de 70%  undeva spre 70.000 m3/h, care constituie o  limita de sub care putem spune ca functionarea ventilatorului devine ineficienta economic.

Toate aceste modificari ale parametrilor sunt valabile, de regula, in cazul unui ventilator alimentat in curent continuu, cu variator de turatie si convertizor de frecventa. Ele se pot aplica si in cazul de fata insa, cand ventilatorul este alimentat de un motor in curent alternativ care are turatia fixa, astfel incat debitul si presiunea pot fi modificate doar prin intermediul unui dispozitiv de reglaj. De accea este deosebit de important ca parametrii sa poata avea variatii in plaje largi, fara ca scoaterile de eficienta Nef si de randament η sa sufere variatii semnificative.

Ce este aeroventic?
 • Ce este aeroventic?

  Aeroventic este o soluție internațională dedicată sectorului HVACR. Aceasta a fost concepută pentru a crea o oportunitate atât pentru producători, cât și distribuitori, de ași prezenta valoarea afacerii și produsele din întreaga lume. Un singur sistem care permite o acoperire globală

 • Cartea de vizită a companiei

  Construiește valoarea companiei Tale prin prezentarea avantajul competitiv.

  Distribuie cataloage, programe și informații cheie pentru afacerea Ta.

 • Salon virtual de produse

  Acesta este un loc excelent de prezentare a tuturor produselor simultan, fără efort. Fiecare produs este dotat cu opțiunea „Adăugă la cerere“ pentru a-i ajuta pe clienți. Clientul trimite o cerere direct la Tine.

 • Actualități, Canalul informațional

  Practic aeroventic este echivalent cu tagurile offline, în care îți prezinți compania și produsele, distribui cataloage, stabilești contacte și te preocupi de vizibilitatea companiei Tale în cadrul sectorului.

Alăturaţi-ne
Partenerii