24 oct. 2017 | Aeroventic
4.5
Ventilator VP 40DC-2000CAP pentru DEWAN HATTAR CEMENT- KARACHI, PAKISTAN (ep.8)

Se observa deci ca in cazul otelului 42CrMo4, cromul, manganul, nichelul si siliciul sunt elemente de aliere principale, care confera proprietatile mecanice si termice ale otelului, respectiv cele de prelucrabilitate ale acestuia si totodata proprietatile functionale ale piesei confectionate din acesta. In acelasi timp molibdenul si vanadiul compenseaza prin proprietatile lor unele caracteristici inrautatite de elementele de aliere principale, creind, impreuna cu acestea, o situatie de optim in compozitia totala a otelului aliat. Totodata aluminiul, desi intr-o proportie foarte mica, ajuta extrem de mult la stabilitatea otelului la temperaturile ridicate la care va lucra ansamblul rotitor al ventilatorului. Iar titanul mareste tenacitatea otelului.

Pentru a se obtine proprietatile necesare asigurarii parametrilor de lucru ai ventilatorului industrial, atat axului rotorului cat si butucului li s-au aplicat tratamente termice de imbunatatire (calire-revenire), iar verificarea s-a efectuat prin control ultrasonic. Duritatea necesara ceruta trebuie sa se inscrie in intervalul min 235-max 300 HB, respectiv max 32 HRC. In conformitate cu buletinul de incercari, rezultatele incercarilor au fost [262 – 272 – 262 – 262] HB, deci in parametri de acceptanta;  aceste valori HB obtinute sunt echivalente cu 27-29 HRC, deci se inscriu in valorile acceptabile si garantabile pentru ca ansamblul arbore-palier al ventilatorului sa lucreze in parametri mecanici optimi garantati de SAVEB prin contract.

Duritatile, cu echivalentele dintre ele, Brinell (HB) – Rockwell C (HRC) – Rockwell B (HRB) – Vickers (HV), obtinute in urma aplicarii tratamentului termic de imbunatatire, sunt prezentate mai jos:

Duritate

HB

HRC

HRB

HV

Valoare de referinta  [min]

233

22

99

241

Valoare de referinta  [max]

300

32

107

303

Valoare obtinuta       [1]

262

27

103

262

Valoare obtinuta       [2]

272

29

104

277

Valoare obtinuta       [3]

262

27

103

262

Valoare obtinuta       [4]

262

27

103

262

Rezultatele din Buletinul de Incercari al firmei independente din Italia si din Certificatul de Calitate emis de partenerul nostru care a produs axul pentru ventilatorul SAVEB sunt prezentate in continuare.

In ceea ce priveste tratamentul termic de imbunatatire, scopul a fost acela de a se obtine o piesa cu suprafata dura, dar totodata tenace, rezistent la abraziune si la lucrul continuu la temperaturi ridicate, fara sa fie casant, cu un miez cu granulatie fina si omogena. Dupa recoacere s-a aplicat tratamentul termic de imbunatatire, in care axul s-a calit prin racire de la ˜̃ 8700C în ulei si apoi s-a aplicat un tratament de revenire ce consta in incalzire la o temperatura joasa de ˜̃ 5600C, pentru a se crea un strat superficial cu structura martensitica, dur si rezistent la uzura, asociat insa cu un miez tenace cu structura ferito-perlitica sau martensitica care sa reziste atat la socurile unui mediu agresiv prin abrazivitate, cat si la temperatura. Racirea s-a facut lent, in groapa.

Ce este aeroventic?
 • Ce este aeroventic?

  Aeroventic este o soluție internațională dedicată sectorului HVACR. Aceasta a fost concepută pentru a crea o oportunitate atât pentru producători, cât și distribuitori, de ași prezenta valoarea afacerii și produsele din întreaga lume. Un singur sistem care permite o acoperire globală

 • Cartea de vizită a companiei

  Construiește valoarea companiei Tale prin prezentarea avantajul competitiv.

  Distribuie cataloage, programe și informații cheie pentru afacerea Ta.

 • Salon virtual de produse

  Acesta este un loc excelent de prezentare a tuturor produselor simultan, fără efort. Fiecare produs este dotat cu opțiunea „Adăugă la cerere“ pentru a-i ajuta pe clienți. Clientul trimite o cerere direct la Tine.

 • Actualități, Canalul informațional

  Practic aeroventic este echivalent cu tagurile offline, în care îți prezinți compania și produsele, distribui cataloage, stabilești contacte și te preocupi de vizibilitatea companiei Tale în cadrul sectorului.

Alăturaţi-ne
Partenerii